Kjempesuksess med de lokale firmagavene
Denne julen har bedrifter i regionen fått mulighet til å gi sine ansatte en bærekraftig julegave som både sikrer lokal verdiskaping, skaper arbeid og stolthet og ikke minst smaker utrolig godt.
De lokale firmagavene, som består av poser i ulike størrelser fylt med mat- og drikke fra Nordhordland, et samarbeid mellom Klar Bedrift, Region Nordhordland IKS og Gløde. Det gode samarbeidet mellom de tre aktørene har gjort det mulig for bedrifter å kjøpe smakfulle, lokale gaver pakket med omtanke.
-Gjennom satsingen har vi løftet frem lokale mat- og drikkeprodusenter og styrket lokale arbeidsplasser med et sterkt fokus på bærekraft både sosialt, økonomisk og miljømessig, sier forretningsutvikler Knut Ole Tredal fra Klar Bedrift.
Og salget har gått meget bra. Til sammen 736 poser er fylt med lokale delikatesser fra regionen og er nå på vei ut til heldige ansatte.
Bærekraft som grunnpilar
I et biosfæreområde som Nordhordland er natur, kultur og næring knyttet tett sammen og det er viktig å ha fokus på bærekraft i alle ledd. Med støtte fra Alver Næringsfond satte derfor Region Nordhordland IKS i gang et forprosjekt for å utvikle lokale firmagaver. Målet var å skape verdier på tvers av de tre pilarene i bærekraftsdefinisjonen, samt løfte fram bredden og kvaliteten blant lokalmataktørene i Nordhordland.
Prosjektet resulterte i utviklingen de lokale firmagavene som inneholder produkter fra 11 lokalmat- og drikkeprodusenter fra Smak av Nordhordland-nettverket. Posene tilbys i ulike priskategorier og gir bedriftene ene enkel måte å velge lokalt og bærekraftig.
Region Nordhordland har vært prosjektleder og tatt seg av koordinering mellom aktørene, mens Klar Bedrift har bidratt med forretningsutvikling og salg. Gløde har stått for pakking og distribusjon av gavene.
Knut Ole Tredal fra Klar Bedrift og Hildegunn Opdal fra Region Nordhordland IKS med firmagaver som er klare for utlevering til heldige arbeidstakere i regionen.
Stort potensiale
-Sammen har vi fått til mye dette året og det er en herlig gjeng å jobbe med. Vi har alle lært mye – noe som er det viktigste med utviklingsprosjekt, sier prosjektleder Hildegunn Opdal fra Region Nordhordland.
Tredal i Klar Bedrift er enig.
-Dette prosjektet viser hva vi får til når vi kobler lokale produsenter, næringsliv og samfunnsnyttig arbeid. Lokalmat-posen er et produkt med sjel og med et stort potensial videre. Bedrifter vil ha mer lokal forankring, mer bærekraft og mer kvalitet. Dette konseptet treffer på alle tre punktene.
-Sosial bærekraft i praksis
Mariann Kvalheim fra Gløde trekker fram den sosiale bærekraften som en av de største gevinstene i prosjektet.
-Det er kjekt å jobbe sammen med lokale aktører som ønsker å skape noe positivt. Prosjektet gjør at vi føler oss som en del av et større fellesskap – noe som betyr mye for både oss og arbeidstakerne våre.
For arbeidstakerne hos Gløde har prosjektet gitt både mestringsfølelse, stolthet og nye typer arbeidsoppgaver.
- Vi ser at de liker arbeidsoppgavene så vi ser positivt både på å fortsette og å utvide dette tilbudet, sier hun.
Smak av Nordhordland
Smak av Nordhordland UNESCO Biosfære er et veletablert lokalmat- og drikkenettverk for lokalmatprodusenter i regionen. Nettverket, som ble etablert i 2018 driftes av Region Nordhordland IKS, er en viktig del av arbeidet med å bevare lokale mattradisjoner, kulturlandskap og matkultur.
-Lokalmat- og drikkeprodusentene er god eksempler på bærekraft i praksis og de er identitetsskapende i regionen vår. Dette sammenfaller godt med arbeidet knyttet til statusen regionen vår har som UNESCO Biosfæreområde. Siden 2022 har det blir jobbet aktivt med å etablere en felles merkevare for lokal mat og drikke fra Nordhordland, sier Hildegunn Opdal.
Produsentene som har levert til årets firmagaver er Solvang Gardsmat, Tveita Gardsmat, Molvik Gard, Alverhonning, Aufera, Slettevollen Gardsysteri, Tøsse Mølle, Aktiv i Modalen, Leiren Laks, Skøssn Gard og Osterøy Ysteri.
Smak av Nordhordland
Posene fylt med smaker fra Nordhordland er pakket og klare for distribusjon.
Den lokale firmagaven er et resultat av godt samarbeid mellom Klar Bedrift, Region Nordhordland IKS og Gløde for å fremme lokalmat og -drikke fra Nordhordland Biosfæreområde.
Lokale produsenter
Produsentene som har levert til årets firmagaver er Solvang Gardsmat, Tveita Gardsmat, Molvik Gard, Alverhonning, Aufera, Slettevollen Gardsysteri, Tøsse Mølle, Aktiv i Modalen, Leiren Laks, Skøssn Gard og Osterøy Ysteri.